torsdag 1 mars 2012

Sydafrikas matkultur

 


Sydafrika är ett multikulturellt land där man hittar mat från världens alla hörn.  Detta eftersom landet har varit kolonialiserat och haft stor invandring och därför har det sydafrikanska köket influerats av många andra länders matkulturer, främst av engelska, holländska, malaysiska och indiska smaker. Sydafrikas matkultur kännetecknas av stora kontraster och maten är ofta en smakrik, väldoftande, färgglad, kryddig och fruktig upplevelse.

Den sydafrikanska matkulturen innefattar olika etniska sydafrikanska kök och mat från övriga Afrika och resten av världen. Till de etniska köken räknas bland annat det malajiska, som utesluter alkohol och fläskkött eftersom många malajer är muslimer. Det malajiska köket är speciellt vanligt i Kapstaden och södra delen av landet. Exempel på malajiska rätter är bobotie av lammkött som kryddas med curry och mango chutney, och Waterblommetjie, en gryta gjord på lamm och en slags näckrosor som växer i Kapprovinsen. Från provinsen KwaZulu-Natal kommer många indiska curryrätter av lamm, kyckling, nöt och grönsaker som serveras med olika sambal- eller yoghurtsåser. Från andra delar av Afrika märks influenser främst ifrån Mali, Marocko, Etiopien, Senegal, Zanzibar och Kenya. Från Marocko kommer många couscous-, lins- och quinoarätter och från Zanzibar rätter med ockra och cashewnötter.

Sydafrikas natur och landskap är väldigt varierande beroende på var i landet man befinner sig och detta avspeglas i maten. I kustnära städer och områden äter man mycket fisk och skaldjur och inåt landet äter man mer vilt. I Sydafrika odlar man mycket och det finns därför gott om inhemska råvaror. Landet är känt för sina omfattanden frukt- och grönsaksodlingar, och det odlas bland annat apelsiner, mango, melon, papaya, majs, pumpa, kål, morötter, potatis och sötpotatis. Majs är en väldigt vanlig och billig ingrediens och av majsen lagar man bland annat pap, en slags majsgröt som är ett vanligt tillbehör. Det odlas även kakao och kaffe i små mängder. I grannlandet Madagaskar odlas mycket vanilj, och en stor del av denna får jäsa och torka och förädlas i Sydafrika. En stor del av vaniljen från Madagaskar säljs därför från Sydafrika. Landet har även en omfattande uppfödning av boskap och köttindustrin är ganska expansiv. Förutom traditionella typer av kött kan man i Sydafrika också smaka på kött från krokodil och struts, eller hjortdjuren impala och kudu.

Den sydafrikanska maten innehåller ofta mycket kryddor, till exempel kanel, nejlika, muskot, ingefära, chili, spiskummin och curry. Jordnötter används mycket i matlagningen och det är vanligt att man blandar frukt, både färsk och torkad, i maten. Det odlas mycket druvor i landet och i Sydafrika tillverkas vin av världsklass. En annan dryck som är typisk för landet är rooibos. De vilda rooibosbuskarna växer bara i Sydafrika och skotten på buskarna används till framställning av te. Man dricker det varmt med en skiva citron och sötat med honung.
  
I Sydafrika äter de som har råd mycket kött och man grillar gärna och ordnar grillfest, så kallad braai. På många platser står grillar uppställda för allmänheten så att man kan samlas och njuta av maten tillsammans. Man grillar vanligtvis olika typer av kött, boerwors, som är en holländsk bondkorv, sosaties, en sorts kebab av lamm, och fisk och skaldjur. I kåkstäderna där de fattiga bor äter man mycket ris och majs tillagade på olika sätt.

Förutom braai är det också vanligt med långkok, grytor med kött och grönsaker som får puttra i timmar för att köttet ska bli mört. Förr när det saknades kylmöjligheter i det varma klimatet var det vanligt att man saltade och torkade kött. Det är fortfarande vanligt och kallas biltong, och äts som snacks eller mellanmål. Biltong finns i många varianter och kryddningar och är vanligtvis tillagat av oxkött, men det görs också av kudu, springbok, krokodil, struts och fisk.


Fakta från:
  • Mat, vi och vanilj från Sydafrika av Elisabeth Johansson. Natur och kultur 2008.
  • http://www.sydafrikasemester.se/mat+och+dryck+i+sydafrika/
  • http://www.matklubben.se/artiklar/mat_i_sydafrika_269.htm
  • http://www.aftonbladet.se/matvin/article11605564.ab



1 kommentar:

  1. Kul att få inblick i en ny matkultur, jag visste inget om sydafrikansk mat innan :D

    SvaraRadera