onsdag 14 mars 2012

Dhal, indisk linsgryta

Idag har jag lagat indisk linsgryta, dhal (kan även stavas daal eller dal). Detta är en rätt som det verkar finnas lika många varianter av som det finns indier, men recepten har gemensamt att det innehåller linser eller bönor av någon sort. I och med att många indier är vegetarianer utgör linser en viktig proteinkälla och det är även billig och nyttig mat. 

De flesta recepten jag hittade på internet hade krossade tomater som bas och det ingick många kryddor av olika slag. Receptet som jag använde valde jag för att det ingick spenat, vilket jag tycker mycket om. I och med att grytan är vegetarisk blir den lite matigare och innehåller mer järn om man tillsätter spenat. Jag försökte köra indiskt rakt igenom och serverade min dhal med basmatiris, raita och naanbröd. Dock måste jag erkänna att jag fuskade lite genom att köpa färdiga naanbröd för jag orkade inte baka egna, men de var väldans goda så jag tycker att det var okej ändå! Kan även avslöja att jag inte heller åt maten med händerna, men i och med att inte ens alla indier gör det så kände jag att det var okej det också. Man får ta ett steg i taget helt enkelt, och mitt första steg mot Indien var att laga indisk mat.

Dhal var verkligen en annorlunda rätt för mig, eftersom jag varken brukar äta linser eller vegetariskt särskilt ofta. Jag tycker att grytan i sig var god men att det var helheten med raitan, riset, naanbrödet och grytan tillsamman som var godast. Det var en superbra kombination med den smakrika och kryddiga grytan, den fräscha raitan (myntayoghurt) och det ganska neutrala riset, och så naanbrödet till det. Väldigt gott faktiskt! Och det tyckte även den eviga smakpanelen - min kära familj. Lillebrorsan är dock en riktig köttätare, så jag fick steka lite  tandoorikryddad kycklingfilé till honom så att han skulle bli nöjd. 

Grytan i sig tycker jag var matig och god, det fungerade jättebra att äta den i en måltid utan kött även för mig som inte är vegetarian. Dock tycker jag att det är lite synd att det kändes som att många smaker och kryddor försvann och istället blev till en ända stor, smått odefinerbar mix av massa olika smaker. Ingefäran, vitlöken och kokosmjölken kände man inte av alls och inte heller limen. Att man inte kände av kanelen och curryn är dock inte så konstigt i och med att det bara var i ett kryddmått av vardera. De tydligaste smakerna var garam masala och spiskummin men det kanske är det som är grejen, att de andra smakerna och kryddorna inte känns var för sig men bildar en fyllighet i bakgrunden. Och det doftade fantastiskt i köket när jag lagade grytan, det var nästan så man kunde tro att man hamnat i Indien om man slöt ögonen och bara drog in dofterna av de exotiska kryddorna.




Dhal, indisk linsgryta  4 pers

1 gul lök
2 msk olivolja
2-3 krm torkad chili eller något starkt (kan varieras, eller helt lämnas ut om det ska göras barnvänligt)
1 tsk garam masala
4 dl röda linser
1 burk á 400 g krossade tomater
1 stor påse färsk eller fryst hel bladspenat.
4 dl vatten
salt och peppar
2 morötter
3 vitlöksklyftor
1 msk riven, färsk ingefära
1 tsk korianderpulver
1/2 tsk mald spiskummin
1 krm malen kanel
1 krm gul curry
2 dl kokosmjölk eller grädde
Saft från en lime

Raita
3-4 dl turkisk yoghurt
1 kruka färsk mynta, hackad
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk garam masala pulver
ev: färsk koriander, hackad
salt och peppar

Dhal
Börja med att hacka chili, ingefära, lök, vitlök och morötter. Morötterna kan man göra lite större, men resten ska vara finhackat. Värm upp en gryta med oljan och stek allt tills det blir mjukt och börjar få färg. Ha i alla kryddorna och stek vidare tills allt får rejält med färg och doftar gott. Häll i linserna och låt dem steka med någon minut, häll därefter i vattnet, tomaterna och  kokosmjölken/grädden och låt koka i ca 15-20 minuter så att linserna blir mjuka och börjar lösa upp sig. Häll därefter i limejuicen och spenaten och låt koka tills spenaten mjukat upp sig. Späd ev. med mer vatten om grytan blivit för tjockt. Ha inte på lock, för då tappar spenaten sin fina färg. Avsluta med att smaka av med salt och peppar, klipp i färsk koriander och krydda med lite extra garam masala. Servera med ris, bröd och raita.

Raita
Hacka mynta och ev. koriander. Rör ihop alla ingredienser och ställ i kylskåpet i 10 min. Smaka av med salt och peppar. Klart!

Recept från http://www.javligtgott.se/dhal-indisk-linsgryta-brorsan-bjod-pa-dunderkak/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar