söndag 25 mars 2012

Lammstek

Både i Australien och Nya Zeeland äter de som jag tidigare nämnt mycket kött. Och de föder upp mycket lamm i båda länderna. Därför la jag ihop ett och ett till två och tänkte att "varför inte laga något med lamm"? Och på den vägen är det - dagens rätt är alltså lammstek! Passar även bra just idag för att det är söndag, det vill säga dagen då man traditionellt äter söndagsstek. 

Lamm passar väldigt bra ihop med rosmarin, vitlök och citron och därför valde jag att smaksätta lammsteken med just detta. Jag använde en lammstek utan ben och då är det viktigt att tänka på att tillagningstiden blir kortare än om man använder en stek med ben. Det allra bästa är att använda sig av en stektermometer för att veta när den är klar o ska tas ur ugnen. ett annat tips för att få ännu mer smak på lammsteken är att skära små fickor i den och stoppa in skalade vitlöksklyftor. Det tar lite tid att laga lammsteken, men när den väl är inne i ugnen så sköter den sig själv och man har tid att göra annat. Smidig mat helt enkelt!

Till lammsteken serverade jag rödvinsskyn som det finns recept på nedan, ungsrostade klyftpotatis, morötter och rödbetor, och en blandad sallad. Det hade även passat bra att servera en god potatisgratäng till lammsteken, men i och med att det är våffeldagen idag och det självklart firades ville jag inte ha något så gräddigt till maten. Grädden fick komma tillsammans med våfflorna istället! 

Vi hade lite folk hemma på middag, så därför hittade jag ett recept för 8 personer istället för 4. 

Lammstek 8 pers

1 lammstek med ben, cirka 2 kg
rejält med flingsalt
6 vitlöksklyftor
1 msk rosmarin
1 dl honung, gärna akacia
saften från 1 citron
svartpeppar ur kvarn

Till såsen:
3 dl rödvin, gärna fylligt
1/2 liter kalvfond (vatten + koncentrat)
1 msk smör
1 msk vetemjöl
svartpeppar
lite kajennpeppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 250 grader. Strö rikligt med salt runt om steken. Hacka vitlöksklyftorna. Stöt rosmarin i en mortel. Blanda vitlök och rosmarin med honung och citronsaft i en skål. Pensla steken noga runt om med denna blandning.

Sätt in steken i ugnen på ett galler över en långpanna. Låt stå tills steken fått en fin gyllene färg. Sänk då temperaturen till 120 grader. Låt stå i cirka 2-2 1/2 timmar eller tills innertemperaturen är cirka 55 grader. Ta ut och låt vila en stund.

Vispa under tiden ur pannan från saft och stekrester och häll ner detta i en kastrull. Häll i rödvin och kalvfond. Knåda ihop smör och mjöl och vispa ner i såsen. Låt koka upp under vispning tills såsen tjocknar en aning. Låt sjuda utan lock i 15 minuter, vispa i botten. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt lite vatten om såsen blivit för tjock den ska vara ganska tunn, knappt mer än en sky.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar