måndag 5 mars 2012

Sydafrikansk oxgryta

Idag var det sydafrikansk oxgryta som stod på menyn, en verkligt kryddig upplevelse full av olika smaker. En fyllig kött- och grönsaksgryta smaksatt med bland annat kanel, som är en vanlig krydda i sydafrikansk matlagning. Serveras med majsris, majs och ris är basmat i Sydafrika. 

Intressant var att jag tyckte att grytan var sådär medan mamma och pappa verkligen gillade den. Jag tror att det var lite för många olika smaker blandade i mitt tycke, grytan blev för mustig på något sätt. Jag kan inte riktigt förklara varför men kanske var det kanelen som gjorde att det blev för mycket för mig... Tillbehören var dock riktigt goda! 

Jag hade inte köpt någon okra idag heller så det fick bli sockerärtor istället, som förra gången.  Grytan och tillbehören är inte speciellt svåra att laga men jag kan varna för att det tar sin tid att laga denna rätt i och med att grytan ska koka i ungefär en timme. Jag valde att värma jordnötsröran istället för att servera den kall, och att grovhacka jordnötterna istället för att mixa röran. Det är godare med lite crunch och bitar istället för en slät jordnötssås. Och detta funkade fint. 

Orginalreceptet är för 10 personer men eftersom vi bara är fyra i familjen så valde jag att halvera det. Men som vanligt improviserar jag hej vilt och följer ändå inte måtten helt och hållet, det är bättre att smaka av och lita på sina smaklökar istället!


Sydafrikansk köttgryta   10 personer

Grytan
2 kg fransyska eller rostbiff
2 gula lökar
3 morötter
2 msk smör
1/2 dl tomatpuré
2 vitlöksklyftor, hackade
1,5 l mörk oxbuljong (tärning + vatten)
2 kanelstänger
1/2 tsk kardemummakärnor, malda i mortel 
1/2 tsk svartpeppar, nymald
3 lagerblad
2 msk vetemjöl
2 röda paprikor
1 burk kikärter, ca 350 g
2 citroner
15 okra, sockerärtor eller haricots verts
4 salladslökar 


Majsris
1 gul lök
2 msk smör
6 dl basmatiris
3 dl majs
salt, svartpeppar från kvarn


Jordnötsröra
1 påse jordnötter
1 burk sataysås, ca 250 g
1 dl litchi eller annanasjuice
ett par skivor av en röd chilifrukt


Tillbehör
2 dl matyoghurt
1 dl harissa, chilipasta
1 dl ajvar 


Grytan
Putsa och skär köttet i bitar ca 3 x 3 cm. Skala och skär lök och morötter i cm stora bitar. Bryn köttet i smör i omgångar. Salta och lägg över köttet i en gryta. Fräs grönsakerna och lägg dem i grytan. 


Tillsätt tomatpuré, vitlök, oxbuljong, kanelstänger, kardemumma, svartpeppar och lagerblad. Koka upp och låt sjuda under lock ca 1 timme tills köttet är mört. 


Rör ut vetemjölet i lite kallt vatten och red av grytan. Kärna ur och skär paprikorna i breda strimlor och lägg ner i grytan. Häll av vätskan från kikärterna och blanda ner dem i grytan. Skölj och skala citronerna med en potatisskalare, se till att endast det gula på skalet är med. Lägg citronskalsremsorna i grytan, skölj okran och lägg grytan. Sjud grytan ca 5 min. 4. Strimla salladslöken och strö den över vid servering. 


Majsris
Skala och hacka löken grovt, lägg den i en kastrull och fräs den med smör. Häll på ris, vatten och salt enligt anvisningarna på förpackningen. Låt riset koka i cirka 15 minuter, vänd sedan ner majsen och krydda med salt och peppar. 


Jordnötsröra
Ta undan några jordnötter till garnering. Mixa resten av nötterna och tillsätt sataysåsen och juicen. Mixa ihop allt hastigt. Garnera med hela jordnötter och skivad chili. 


Servera med yoghurt och rör även ihop harissa och ajvar som tillbehör. 


Receptet kommer ifrån Mat, vin och vanilj från Sydafrika av Elisabeth Johansson. Natur och kultur 2008.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar