torsdag 29 mars 2012

Empanadas de pino

Empanadas serveras över hela sydamerika i olika former, och är även mycket populärt även i Chile. Empanadan är en slags pirog som fylls med ost, kött, kyckling eller något sött. Den innehåller ofta även hårdkokta ägg, russin och oliver utöver köttfyllningen.



Empanadas är perfekta att ta med på en picnic, som utflyktsmat, eller att lägga i frysen och ta fram som mellanmål. Det var väldigt smidigt att göra en deg som inte behövde jäsa, då tog det inte lika lång tid att laga empanadasen. De var dessutom väldigt roliga att göra, lite pyssliga sådär. Däremot gillar jag varken kokt ägg eller oliver, och inte heller russin i matlagning. Därför uteslöt jag helt enkelt dessa ingredienser i fyllningen. Det kanske var lite fusk men det vore ju synd om jag inte skulle vilja äta det jag själv hade lagat, så då får man gå den gyllene medelvägen och kompromissa lite. 



Mina empanadas blev väldigt goda, de var perfekta att äta som mellanmål. Kryddningen passade verkligen mig, jag älskar oregano och vitlök och chilin gav ett lagom sting. Jag använde chilipeppar för jag hade inte köpt någon färsk chili. Och jag gillar inte vanlig kummin så mycket, så använde mig av mald spiskummin istället som ger en väldigt god smak. Empanadas är enkelt att laga och det är rolig mat. Jag kan tänka mig att barn skulle tycka att det var roligt att få vara med och laga dessa och att sedan få äta med händerna, det är ju alltid roligt när man är liten. 



Empanadas de pino 10 st

Deg:
5 dl  vetemjöl
0,5 tsk  bakpulver
0,5 tsk  salt
1 st  äggula
1,75 dl  mjölk
3 msk  matolja, inte olivolja
1 st  ägg till pensling, uppvispat

Fyllning:
350 gram  nötfärs
2 st  gula lökar
2 st  vitlöksklyftor
1 tsk  chilipeppar, eller en färsk chili
1 tsk  paprikapulver
1 tsk  oregano
0,5 tsk  kumminfrön, eller malen kummin
3 msk  olja
4 st  ägg
10 st  svarta oliver
20 st  russin
salt
svartpeppar

Tillagning

Deg:
1. Blanda alla torra ingredienser.

2. Vispa ihop mjölk, äggula och olja. Slå ihop med mjölblandningen och arbeta samman till en deg. Tillsätt lite mer mjöl om den känns klibbig.

Fyllning:
1. Koka äggen, de ska vara hådkokta.

2. Hacka och fräs löken i oljan tills den får en fin, lite karamelliserad yta. Tillsätt chili, kummin och paprika och fräs i ytterligare någon minut.

3. Tillsätt köttfärsen och låt den få färg. Pressa i vitlök och tillsätt oregano. Smaka av med salt och peppar. Den som gillar mycket smak har i mer chili och kummin.

4. Dela degen i 10 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter.

5. Skär äggen i klyftor.

6. Lägg en sked köttfärs, en äggklyfta, en oliv och ett par russin på degplattan. Pensla kanterna med mjölk eller vatten och vik över den ena kanten så att det bildas en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel så blir det ett fint mönster. Pensla med uppvispat ägg.

7. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter – håll koll, när de har fått gyllenbrun färg är de klara.


Recept: http://www.tasteline.com/Recept/empanadas_de_pino_-_chilenska_kottfarspiroger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar