torsdag 29 mars 2012

Chiles matkultur


Chiles matkultur

Chile är världens längsta och smalaste land och har en extremt lång kuststräcka. På grund av detta äter man mycket fisk och skaldjur i landet. Tack vare den iskalla Humboldtströmmen som går precis utanför Chiles kust är vattnet ungefär 13-14 grader varmt året om, vilket ger perfekta förutsättningar för många olika sorters fisk och skaldjur. Bland annat  bläckfisk, sjötunga, långfenad tonfisk, torsk, kummel, lax, rockor, tonfisk, ål räkor, krabba, musslor, ostron och hummer. 

Den chilenska matkulturen är en blandning av gamla indianska traditioner som utvecklats och förändrats av de spanska erövrarna, för att sedan influeras ytterligare av alla de franska, tyska, engelska och italienska invandrare som flyttat hit under de senaste 200 åren. På grund av att landskapet ser väldigt olika ut beroende på var du befinner dig i landet och jordbruksproduktionen och råvarutillgången därmed varierar skiljer sig mattraditionerna i Chile mellan olika områden. Landet brukar delas upp i tre gastronomiska regioner: det norra- det centrala- och det södra köket. 

Trots att stora delar av Chile utgörs av svårframkomlig bergsterräng eller torra ökenområden så bedrivs ett intensivt jordbruk. Det är främst i dalarna mellan Anderna och bergen vid kusterna som jordbruket bedrivs. Jordbruket har vuxit de senaste åren och Chile har gått från att vara importör av livsmedel till att bli en viktig exportör. Vin- och fruktindustrin är bland de viktigaste exportindustrierna. Bland annat odlas vindruvor, äpplen, vattenmeloner och avokado. Det odlas också mycket oliver, den tropiska frukten cherimoya, majs och potatis, som är två viktiga stapelvaror, och quinoa, vars ätbara frön har varit en viktig ingrediens i Chile i ca 6000 år. Även olika sorters bönor är en stapelvara i det chilenska köket.

Det chilenska köket är känt för sina färgstarka och smakrika rätter. Maten är inte särskilt kryddstark trots att man använder mycket grön chilipeppar. Men den ljusgröna variant som används mest är inte speciellt stark utan ger en mer aromatisk och pikant smak åt maten. En viktig smaksättare är lime, som ger syra och en god smak till de olika rätterna. Exempel på traditionella och vanliga chilenska rätter är de pirogliknande empandas, asado, majsgratängen pastel de choclo och cheviche, som görs på olika sorters fisk. En vanlig dessert är pan de pascua, så kallat påskbröd. 

Asado är både en social tillställning och en speciell sydamerikansk teknik för att tillaga kött, oftast nötkött tillsammans med andra sorters kött som alla läggs på grillen eller över en öppen eld. Det är en traditionell rätt inte bara i Chile utan även i flera andra länder i Sydamerika, speciellt Argentina. En asado kan tillagas antingen ”al asador” eller ”a la parilla”. I det första fallet gör man upp en eld på marken eller i en eldgrop och sätter upp asadores, metallkors, runt om som håller upp hela djuret ovanför elden. I det senare fallet gör man upp eld och låter sedan kolen få den rätta glöden innan man lägger på parrillan, grillgallret, med allt kött som ska tillagas. I Chile serveras asadon med pebre, en slags örtröra som görs på mosade örter, vitlök och chilipeppar. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar