Idag har jag bakat Pavlova, en marängtårta som är en klassisk efterrätt. Det är omtvistat om originalreceptet uppfanns i Australien eller Nya Zeeland, båda länderna gör nämligen anspråk på att vara upphovsmakare och de anser båda Pavlovan som en av sina nationalrätter.
Vad man dock vet är att tårtan uppfanns till den ryska ballerinan Anna Pavlovas ära. Hon var den första ballerinan att turnera runt i världen och på 1920-talet turnerade hon i just Australien och Nya Zeeland.
Tårtan består av en marängbaserad botten som toppas med vispad grädde och olika frukter och bär. Man kan självklart välja vilka frukter och bär man vill, men det vanligaste är kiwi och jordgubbar. Marängen ska vara krispig på ytan, krämig och ganska seg inuti.
Pavlova är en enkel men väldigt god tårta som är svår att misslyckas med. Se bara till att ha en riktigt ren bunke så att äggvitorna går att vispa och att marängen blir tillräckligt hård. Jag själv valde att toppa min tårta med kiwi, hallon och banan men glömde så klart att ta kort på den innan den var uppäten. Andra gången jag glömmer det, och båda gångerna har det varit bakverk inblandad. Kanske så att man kan se ett mönster att vi gillar bakverk i den här familjen...
Pavlova 8 bitar
Ingredienser
4 äggvitor
1 tsk ättiksprit (12%)
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk majsstärkelse (Maizena)
Garnering
3 dl vispgrädde
Valfria frukter och bär efter säsongGör så här:
1. Sätt ugnen på 150 °C.
2. Vispa äggvitorna i en torr, ren och helst rundbottnad skål till hårt fast skum. Tillsätt ättiksprit.
3. Blanda socker, vaniljsocker och majsstärkelse. Vänd ner blandningen i vitorna. Rör inte för mycket.
4. Bre ut smeten i en välsmord, rund form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter (för 8 bitar).
5. Grädda bottnen på galler i nedre delen av ugnen ca 1 1/4 timme. Låt bottnen kallna. Lossa kanten på formen försiktigt och därefter bottenplattan.
6. Vispa grädden tjock. Bre den över bottnen. Garnera med frukt och bär.
Såhär kan en Pavlova se ut! |
Recept från http://www.ica.se/Recept/pavlovatarta-433551/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar