måndag 19 mars 2012

Australien & Nya Zeeland

Australiens flagga
Nya Zeelands flaga









Matbloggens jorden runt-resa fortsätter österut till världsdelen Oceanien, denna ibland nästan lite börtglömda men häftiga världsdel! Tänk alla de fantastiska små öar som finns här med vita stränder, korallrev, turkosblåa hav och vajande palmer. Här finns också det hippa Australien, känt för bland annat Crocodile Dundee, koalor och  grymma surfingmöjligheter, och det lite mystiska landet Nya Zeeland, där Sagan om ringen-trilogin spelades in och får och kiwifåglar vandrar omkring. Denna världsdel, och speciellt dessa två länder är kända för att vara fantastiska resemål och för att ha fantastiska djur- och växtliv, och Australien är väldigt populärt att studera i bland svenskar. Men vad äter man "down under" och på Nya Zeeland? Ja det är det jag ska ta reda på! 


Man kan fråga sig varför jag har valt att skriva om Nya Zeeland och Australien samtidigt, och det enkla svaret är att jag helt enkelt inte kunde välja mellan dem. Det var också så att jag tänkte att deras matkulturer kanske var ganska lika varandras.


Australiens och Nya Zeeland matkulturer

Australiens är ett immigrationsland och dess matkultur har skapats av bosättare och sedermera invånare. Genom större delen av Australiens historia har det australiska köket baserats på traditionell brittisk mat som tagits till landet av de första brittiska bosättarna. Senare påverkades landets matkultur även av invandrare från Asien och Medelhavet som förde med sig sina mattraditioner och det australiensiska köket är idag mycket globaliserat. Aboriginerna, den australiensiska ursprungsbefolkningen, har funnits på kontinenten i ca 40 000 år och har sina traditionella tillagningsmetoder och råvaror som de använder. Aboriginer lagade ofta sin mat genom rostning på stenkol, tillagning i aska och ångkokning, och exempel på råvaror är till exempel kött från olika vilt, vilda frön och växter och annat som naturen har att erbjuda. 


Den Nya Zeeländska matkulturen är också starkt influerad av det brittiska köket, men även av de Europeiska, Asiatiska och Polynesiska köken och av den inhemska befolkningen Maorierna. Den traditionella maoriska grillningsmetoden ”hangi” är en specialitet i landet. Metoden används vid speciella tillfällen eller fester och innebär att man gräver en grop och fyller den med glödande stenar där man tillagar kött eller fisk tillsammans med grönsaker i flera timmar.


I både Australien och Nya Zeeland äter man mycket kött, speciellt lamm och nötkött. Att grilla är populärt och fish & chips är omtyckt snabbmat som hänger med från det traditionella brittiska köket. Pavlova är en dessert som är omtvistad om den är Nya Zeeländsk eller Australiensisk från början, idag är den dock Nya Zeelands nationaldessert. Både Australien och N Z är också kända för sina fina viner. 


Steaks, dvs stora köttbitar är något som är typiskt för Australien och ett typiskt australiensiskt mattillbehör är vegemite, en mörkbrun och bredbar massa med smak av buljongkoncentrat. Andra typiska rätter är drycken milo och macadamianötter. En variant av napoleonbakelsen, så kallad vanilla slice, är populär.


Traditionella Nya Zeeländska rätter är t.ex. lamm, fläskkött, lax, kräftor, hummer, ostron, musslor och tuatua och pipi, vilket är lokala skaldjur. Vidare finns sötpotatis, kiwifrukt, tamarillo och feijoa. Andra lokala specialiteter är t.ex. colonial goose, vilket är grillat lamm, och lamingtons, som är en sorts sockerkaka som toppas med chokladglasyr eller jordgubbssylt och sedan täcks med kokos.


Australien har gott om odlingsbar mark men ett ganska problematiskt klimat. Landet drabbas dock ofta av torka, gräsbränder, översvämningar och till och med frost, vilket bl.a. kräver omfattande konstbevattning. Man odlar mycket frukt och grönsaker, som apelsiner, äpplen och päron, och vindruvor, oljeväxter och havre. I sydöstra och sydvästra delarna av landet odlas mycket vete, vilket gör landet till en av världens största veteexportörer. Landet är även världens största sockerexportör. Vinproduktionen har blivit allt viktigare och Australien har under 2000-talet blivit en av världens största vinexportörer. Boskapsuppfödning och köttproduktion är också en stor näring i landet. 


På Nya Zeeland består omkring hälften av de två huvudöarna av odlad jord och betesmark medan resten främst utgörs av skog och otillgängliga berg. Boskapsuppfödning som ger kött och mejeriprodukter är en betydande näring, främst nötkreatur och får har betydelse men även uppfödning av hjortar och getter. Landet står för nära 40 procent av världens export av fårkött och runt 30 procent av ullproduktionen. Det odlas mycket spannmål och frukt i Nya Zeeland och de står för en fjärdedel av världsproduktionen av kiwi.  


Källor: 
www.landguiden.se
http://sv.wikipedia.org/wiki/Australiska_k%C3%B6ket
http://www.foodetc.se/nyazeeland.php
http://www.vaccination.nu/mPaginas/pSelectRecord.cfm?paginaID=26&categoriaID=6

8 kommentarer:

  1. Mycket intressant att få veta mer om Australiens och Nya Zeelands matkultur, speciellt eftersom att vi representerade Australien i FN- rollspelet! Ses nästa vecka :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh tack! Hoppas du har haft det bra i Tyskland o att det blir kul i Rom :D

      Radera
  2. mer specifikt - vad ingår i en middagsbuffe en frdagkväll ör vännerna?

    SvaraRadera
  3. mer specifikt - vad ingår i en middagsbuffe en frdagkväll ör vännerna?

    SvaraRadera
  4. v good I can feel my butt tingle after reading this

    SvaraRadera