söndag 11 mars 2012

Mangolassi

Idag tyckte jag att det passade bra med en sval mangolassi såhär på en söndag, när man kanske är lite trött efter helgens bravader eller bara vill ha något lätt och fräscht att dricka. Det finns många olika smaksättningar och varianter på lassi, men mango är ju så otroligt gott så det fick bli det idag. Perfekt att avnjuta en solgul lassi i det fina vädret! 

Lassi är en yoghurtbaserad kall dryck som i Indien ofta serveras till stark mat för att svalka mot hettan. Det är en traditionell dryck som ursprungligen tros komma från Punjab i norra Indien, men den är också populär i andra varianter och med andra namn i andra delar av Asien och Mellanöstern. Lassin kan smaksättas med till exempel ingefära, kanel, saffran, rosenvatten eller olika frukter och bär. Det varierar mellan olika recept ifall lassin späds ut med vatten, mjölk eller fruktjuice, och en del recept innehåller salt medan andra inte gör det. 

Det är en väldigt enkel dryck att göra och jag tyckte den var god, precis som en smoothie eller drickyoghurt. Däremot tyckte jag att det kanske hade behövts tillsättas lite mer syra till mangolassin, så nästa gång jag gör den ska jag prova att pressa i lite citron eller passionsfrukt och se hur det smakar. Jag gjorde min lassi på färsk mango och för att få lassin riktigt kall rekommenderar jag att man lägger mangon i kylen en stund innan man ska göra lassin. 

Mangolassi 4 glas 

5 dl naturell yoghurt
3 dl mjölk
200-225 g mango , färsk eller fryst i bitar
isbitar efter behov

Skala mangon om den är färsk och skär i bitar. 
Mixa yoghurt, mjölk, mango och isbitar i en matberedare eller mixer.
Häll upp i glas och servera. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar