onsdag 1 februari 2012

Tema Sverige

Jag tänkte börja med en liten mjukstart utgå från mitt hemland Sveriges matkultur, för att sedan fortsätta med andra länder. Här kommer lite fakta om den svenska matkulturen och dess historia!

Historiskt sett har det svenska köket genom århundradena varit relativt öppet för främmande matinfluenser, och så även idag. Allt ifrån influenser från det franska köket på 1600-talet till pizza, som kom till Sverige på 1960-talet. Fram till Sveriges industrialisering var landet till största del självhushållande, det vill säga man producerade själv de varor man behövde. Vardagsmaten var enkel och enformig, till exempel gröt, sill, fläsk, soppa, kål, ärter, potatis och bröd. Maten åts sällan färsk, utan konserverades eller saltades för att få en längre hållbarhet. Till exempel rimmat fläsk, saltad sill och olika former av grönsaks- och fruktinläggningar. Det var viktigt att ta tillvara på allt, och på så sätt uppkom rätter som korv och blodpudding. Kryddningen av maten har traditionellt sätt varit sparsam, detta på grund av en bristande tillgång på kryddor i Sverige. Dock har man använt en del örter i matlagningen.

Den svenska husmanskosten är sparsamt kryddad och baserad på fläsk i alla former, fisk, grova spannmålsprodukter, potatis och rotfrukter. Rätter som liknar den svenska husmanskosten förekommer även i andra skandinaviska och nordeuropeiska länder. Något som är typiskt för Sverige är att vi äter frukost, lunch och middag, och ofta även mellanmål eller fika.

Det finns många lokala och regionala mattraditioner i Sverige, till exempel saffranspannkaka på Gotland och pitepalt i Norrland. Rätter som kan anses vara typiskt svenska är bland annat filmjölk, falukorv, knäckebröd och färskpotatis. Den rätt som är bland de mest internationellt kända är svenska köttbullar. Exempel på andra rätter som kan anses vara traditionella i det svenska köket är inlagd sill och strömming, lingonsylt, det svenska smörgåsbordet, kräftor, ärtsoppa och pannkakor, isterband, fläsk med löksås, kokt torsk med äggsås, messmör och ostkaka. Mjölk är en vanlig måltidsdryck i Sverige till skillnad från många andra länder, och snaps dricks till maten vid flera av de svenska högtiderna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar