Köttfärslimpa är klassisk svensk husmanskost och jag tyckte det passade bra som söndagsmiddag. I detta receptet står att man ska använda nötfärs, men det går lika bra med blandfärs istället. Jag gjorde det i min köttfärslimpa och det blev jättegott!
Man kan smaksätta en köttfärslimpa med i princip vad som helst; dijonsenap och färska örter, fetaost, basilika och soltorkade tomater, garam masala, lindad i bacon, och så vidare. Köttfärslimpa är en rätt som kan varieras i det oändliga!
Man kan smaksätta en köttfärslimpa med i princip vad som helst; dijonsenap och färska örter, fetaost, basilika och soltorkade tomater, garam masala, lindad i bacon, och så vidare. Köttfärslimpa är en rätt som kan varieras i det oändliga!
Här är receptet jag använde, som kommer från Allt om mat:s hemsida. Jag gjorde klyftpotatis och ugnsstekta morötter som tillbehör och serverade även lättkokta haricot verts-bönor till. Det blev supergott och var enkelt att laga, definitivt en rätt jag kommer att göra igen. Speciellt såsen var en riktig höjdare! Och familjen gav rätten högsta betyg, jippie!
Köttfärslimpa 4 portioner
Grundfärs
500 g nötfärs
0,75 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1 st ägg
1,5 tsk salt
2 msk gul lök, skalad och riven
2 krm svartpeppar, nymald
Sås
2 msk vetemjöl
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl vatten
1 st mörk oxbuljong- eller köttbuljongtärning
1,5 tsk kinesisk soja
1 tsk lingonsylt
Tillbehör
kokt potatis,
grönsaker, tex morötter, bönor, blomkål eller ärter, kokta
lingonsylt
Tillagning
1. Sätt ugnen på 250°. Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt svälla 5 min.
2. Blanda i färs, ägg, salt, lök och peppar och blanda till en fast smet. Forma till en limpa ca 25 cm lång. Lägg på fat och sätt in i ugnen. Sänk värmen till 175°. Stek ca 30 min till en innertemperatur på 68°.
3. Sås: Vispa ut mjölet i grädde och vatten i en kastrull. Koka upp under vispning med buljongtärning och soja. Låt sjuda sakta i 3-5 min. Smaka av med lingonsylt.
4. Servera köttfärslimpan med sås, nykokt potatis, grönsaker och lingonsylt.
Jag är verkligen ingen matfotograf och det syns tyvärr... Bilden gör inte denna delikata köttfärslimpa med ugnsstekta rotfrukter, haricot verts och gräddsås rättvisa. Men gott var det! |
Nu är tema Sverige avklarat och matbloggen ska bege sig till sydligare breddgrader inom kort. Spännande!
Hello Si señora! Eller hur man säger. Säkert helt fel.
SvaraRaderaEtt tips om fotografering bara!
Se till att ha _BRA_ ljus och använd inte blixten på kameran (ser ut som du gjort det). Använder man blixt tar det själen ifrån objektet/personen... Typ..
Sedan kan nog upplägget på tallriken finputsas litegrann men det är jag ingen expert på. :D
Hälsningar bloggexperten
Skaffa bättre kamera
SvaraRadera