onsdag 1 februari 2012

Raggmunkar

Har som jag skrev tidigare Sverige som tema till att börja med, och jag hade tänkt att laga några typiskt svenska rätter innan jag går vidare till nästa matkultur. Valet idag föll på något så traditionellt svenskt som raggmunkar! Förövrigt är det Östergötlands landskapsrätt. Jag har ätit raggmunkar i skolan tidigare och inte tyckt att det varit någon smaksensation. Men jag ville testa att laga egna raggmunkar och se om de blev godare. Och det blev de kan jag säga! Ska dock erkänna att jag gjorde dem lite för tjocka, så att de blev aningens degiga. Om jag lagar raggmunkar någon mer gång ska jag försöka göra dem tunnare och lite frasigare, det skulle få dem att smaka ännu bättre.  

Här är receptet jag använde, från Moderna stora kokboken, Wezäta förlag 1974.

Raggmunkar, 4 portioner

6-8 potatisar
1 ägg
2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
1 - 1,5 tsk salt
smör eller margarin till stekning

Gör såhär:
Vispa samman ägg, mjöl, mjölk och salt som till en pannkakssmet.
Skala och skölj potatisen. Riv den direkt ned i smeten och blanda till en jämn smet. 
Bryn fettet och häll i 2-3 matskedar smet till varje raggmunk. Bred ut smeten tunt och stek varje raggmunk knaprigt gyllenbrun på båda sidor. 
Servera med lingonsylt och stekt bacon. 

Jag serverade raggmunkarna med min otroligt goda egensnickrade variant av mammas vitkålssallad, nämligen med äpple i. Det var mamma som en gång hackade i äppelbitar i denna annars ganska tråkiga sallad, och det gjorde verkligen susen! Sedan dess har den blivit en favorit i familjen. Jag brukar improvisera och följer inte direkt något recept när jag gör denna sallad. Snabb och enkel att göra, nyttig och otroligt god!

Mammas äppel- och vitkålssallad

Ca 200-300 g vitkål
1 stort sötsyrligt äpple, gärna Aroma eller Jonagold
Olivolja
Vit balsamvinäger
Italiensk salladskrydda
Ev. salt och peppar

Gör såhär:
Strimla vitkålen och hacka äpplet i lagom stora bitar (man kan skala äpplet om man vill, men det är ej nödvändigt). Lägg allt i en stor skål. 
Blanda ihop ca 3 msk olivolja med ca 2 msk balsamvinäger i en skål. Häll sedan över salladen. 
Krydda med italiensk salladskrydda efter smak, och eventuellt salt och peppa om det behövs. 
Blanda och låt stå en stund i kylskåp så att salladen hinner dra åt sig smakerna från dressingen.
Klart att servera!


Såhär blev resultatet, mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar