torsdag 9 februari 2012

Viva Italia!

Idag reser matbloggen söderut i Europa till det underbara matlandet Italien. Man blir nästan hungrig bara man tänker på all god mat och dryck som Italien har att erbjuda, och det är så mycket mer än bara pizza o spaghetti bolognese! (Även om dessa rätter verkligen inte ska underskattas). 


Det finns så mycket att säga och lära om den italienska matkulturen, det skulle ta en hel livstid att sätta sig in i landets varierande matkultur ordentligt. Jag har tyvärr bara skrapat på ytan, men vill man ta reda på mer finns det mängder att se och läsa. Jag kan till exempel tipsa om det mysiga programmet Solens mat som har gått på SVT och den mängd italienska kokböcker som finns på biblioteken, bara att låna och låta inspirationen flöda!


Italien 

Det italienska gastronomin har ett gott rykte i världen och för de flesta italienare spelar maten en viktig roll i livet. Måltiderna är ett till för att dela med nära och kära och något att samlas kring. Och det är viktigt att det man äter och dricker smakar bra och är tillagat med omsorg. I Italien existerar inte uttrycket ”man ska äta för att leva, inte leva för att äta” utan här förväntar man sig bra mat alla måltider veckans alla dagar. Man ska njuta i livet, och mat är en av alla njutningar!


Bra råvaror och enkelhet är vad som kännetecknar det italienska köket och matkulturen. I övrigt existerar det inte något enhetligt italienskt kök, utan köken skiljer sig markant mellan de olika regionerna och städerna. Alla regionerna har sina lokala specialiteter, sitt sätt att tillaga maten på och sina lokala favoritråvaror. Ofta finns det flera varianter av samma rätter på grund av att kokkonsten varierar inom landet. Att det är så stor skillnad mellan regionerna beror på att Italien inte blev ett enat land förrän 1861, innan dess var regionerna självstyrande kungadömen, stater och stadsstater. Det bergiga landskapet gjorde att de olika delarna var isolerade från varandra med olika språk, kulturer och mat.

De tydligaste regionala skillnaderna ligger i att man i norra Italien är influerad av det bastanta österrikiska köket och har en förkärlek för risotto, smör och mildare kryddning medan man längst i söder har en mer medelhavsinfluerad mathållning. Där är pasta, olivolja, solmogna tomater, sardeller, oliver och örtkryddor ständigt återkommande ingredienser i många rätter.
Det är som sagt stor variation på matlagningen mellan regionerna och man försvarar den lokala matkulturen, men något som dock är allmänt gällande för hela Italien är hur man äter. De flesta italienare äter en lätt frukost, colazione, om de ens äter någon frukost alls. En kopp kaffe är det vanligaste. Lunch, pranzo, äts vanligtvis någon gång mellan tolv och tre och middag, cena, äts någon gång mellan halv åtta och tio. Mellan måltiderna slinker ofta något enkelt mellanmål och kaffe ner.

Måltiden inleds oftast med en aptitretare, så kallad antipasto. Dessa smårätter varierar beroende på säsong och regionala råvaror, men består ofta av kallskuret och grönsaker tillagade på olika sätt. Den första rätten kallas primo eller primi piatti, och hit räknas soppor, pasta, polenta, risrätter och gnocchi. Andra rätten, secondo eller secondi piatti, består av fisk och skaldjur, kött, fågel och vilt. Tillbehör till secondi piatti kallas verdure e contorni, och brukar bestå av olika grönsaker, en enkel sallad eller potatis i någon form. Primo och secondi är lika viktiga rätter och oftast lika stora. Efterrätter, dolce, kan bestå av ost, frukt och bär i säsong, eller klassiska italienska desserter såsom tiramisú, kakor och pajer.

Dryck är också viktigt för italienarna, och landet är en av världens största vinproducenter.


Fakta kommer ifrån ne.se och från boken Viva Italia av Tomas Tengby och Ulrika Tengby Holm, Norstedts förlag, 2011.

1 kommentar:

  1. Kul att få veta mer om den italienska matens historia och vad de äter i olika delar av landet!

    SvaraRadera