Som dagens italienska middag föll valet på en risotto smaksatt med citron. Jag har varken lagat eller ätit risotto innan men jag har hört att det ska vara gott och det är en rätt som jag starkt associerar med Italien. Därför ville jag pröva att laga just risotto och passade på nu när jag ändå har tema Italien på matbloggen. I kokboken jag tittade i fanns det massvis med olika recept på risotto med olika ingredienser och smaksättningar.
Risrätter serveras som primi piatti och förknippas främst med norra Italien. Det började odlas ris i Italien i slutet av 1800-talet och idag är landet Europas största risproducent. För att risotton ska bli bra bör man använda speciellt risottoris av sorterna carnaroli, vialone nano eller arborio, och riset ska inte sköljas innan användning.
Risotto ska helst serveras direkt när den är klar för att den ska behålla sin krämiga konsistens, och det funkar inte speciellt bra att återuppvärma den. Däremot kan man koka den halvfärdig och sedan fortsätta tillagningen när det börjar närma sig servering.
Att jag valde just detta recept med citron som smaksättning på risotton var för att jag tyckte det lät fräscht och lite annorlunda. Man kunde välja om man ville ha i parmesanost eller inte, och eftersom jag gillar det så valde jag självklart att ha i det i risotton. Enligt receptet skulle man ha bladpersilja till, men den var slut i affären så den skippade jag den här gången. Jag gillar att improvisera och smaka mig fram och i receptet stod att man bara skulle ha i en deciliter vitt vin, men jag tog två för att få lite mer smak. Det stod också att man skulle ha saften av en hel citron i risotton, men om man inte älskar syra räcker det alldeles ypperligt med saften från halva. Dagens smakpanel, bestående av pappa, en kompis och mig själv, tyckte nämligen att det blev lite för bra när jag hade i saft från hela citronen. Men annars blev risotton faktiskt väldigt god och det är absolut något jag kan tänka mig att laga igen. Det tog lite tid och krävde konstant passning för att vätskan inte skulle koka bort och risotton skulle brännas, men det var det värt!
Jag serverade risotton med en enkel tomat- och mozzarellasallad med basilika och ett gott vitt vin. Receptet och faktan kommer från min nya favoritkokbok, Viva Italia av Tomas Tengby och Ulrika Tengby Holm, Norstedts förlag, 2011.
Risotto al limone 4 pers
Denna rätt kommer från Sicilien, där man odlar mycket citroner och citron är en populär smaksättare. Risotton blir matigare med ost, utan blir den lättare och lite finkänsligare.
1 liter ljus buljong, kött- eller grönsaks-
1 citron, saft och skal
1 liten gul lök
30 g smör
350 g risottoris
1 dl torrt vitt vin
bladpersilja
salt
svartpeppar
ev 50 g caciocavallo eller parmesanost
Tomat- och mozzarellasallad med basilika
Tomater, gärna kvist
Mozzarella, buffel eller vanlig
Färsk basilika
Mörk balsamvinäger eller balsamico
Olivolja
Salt och peppar
1 citron, saft och skal
1 liten gul lök
30 g smör
350 g risottoris
1 dl torrt vitt vin
bladpersilja
salt
svartpeppar
ev 50 g caciocavallo eller parmesanost
Koka upp buljongen. Riv det gula skalet på citronen fint och pressa ur saften.
Finhacka lök och fräs den mjuk i smöret utan att den tar färg. Häll i riset och fräs under omrörning tills alla korn blivit blanka. Blanda i hälften av citronskalet, tillsätt vinet och låt det koka in.
Täck riset med het buljong och låt småkoka under omrörning. Tillsätt mer buljong vid behov. Det ska alltid vara lite simmigt runt riset och det får aldrig koka torrt. Det tar 15-20 minuter att koka riset.
När riset är al dente, ta kastrullen från spisen och rör ner finhackad persilja, resten av citronskalet och citronsaften. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Blanda ner nyriven ost om du vill ha i det, eller låt den som vill ta på det själv.
Tomat- och mozzarellasallad med basilika
När jag gör tomat- och mozzarellasallad improviserar jag alltid hej vilt, och därför kan jag inte säga några exakta mått eller mängder. Det kan inte bli fel om man bara smakar sig fram. Jag föredrar att man skivar istället för hackar tomaterna och mozzarellan, det blir snyggare och jag har fått för mig att det blir godare. Det gick dock lite hastigt när min kompis hjälpte mig att göra salladen, och hon hackade ingredienserna istället. Men gott blev det ändå!
Tomater, gärna kvist
Mozzarella, buffel eller vanlig
Färsk basilika
Mörk balsamvinäger eller balsamico
Olivolja
Salt och peppar
Skiva tomaterna och mozzarellan i lagom tjocka skivor, inte för tunna. Hacka eller riv basilikan i mellanstora bitar. Varva mozzarella och tomater på ett fat och ringla över olivolja och balsamvinäger/balsamico efter smak. Salta och peppra lätt och strö över basilikan. Låt stå i kylskåp en stund i innan servering för att salladen ska ta åt sig smakerna. Klart att servera!
Detta ser riktigt gott ut! Måste prövas :D
SvaraRaderaVi får be Emmy laga mat åt oss någon dag!^^ Säker på att hon får högsta betyg! :D
Radera