Vad passar bättre som lördagsmys än en hemmagjord semla, det är ju bara så gott! Det är också något som jag anser vara typiskt svenskt, även om jag vet att det förekommer varianter av semlor i våra grannländer. Efter att jag för ett tag sedan högt utropade att "jag älskar semlor!" på en lektion då man skulle presentera sig för den nya läraren tror jag att alla mina klasskompisar och andra personer i min närhet är medvetna om det faktum att jag är ett stort fan av detta delikata bakverk.
Semlor kan också kallas fettisdagsbulle eller fastlagsbulle, och i en variant serverad med varm mjölk kallas den även hetvägg. Traditionellt sett är semlan främst associerad med fastlagen innan påskfastan. Enligt traditionen äts semlor från fettisdagen fram till påsk, men jag tycker allt att de utsökta små semlorna förtjänas att ätas året runt! I år infaller fettisdagen den 21 februari, så för de semle-älskare som vill hålla på traditionerna är det dagen att se fram emot.
Semlor, ca 12 st
75 g smör
3 dl mjölk, ljummen
50 g jäst
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1/2 tsk stött kardemumma
1 tsk bakpulver
9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
225 g mandelmassa
1 1/2 dl inkråm från bullarna
6 msk mjölk
3-4 dl vispad grädde
florsocker
Gör så här:
1. Värm mjölken till 37°. Smält smöret och häll i. Lös upp jästen i lite av degvätskan och häll sedan på resten. Rör ner socker, salt, kardemumma och bakpulver i mjölet. Tillsätt mjölblandningen till vätskan, lite i taget så att det blir en deg. Arbeta degen smidig. Jäs den till dubbel storlek.
2. Sätt ugnen på 250°. Knåda degen på nytt och rulla den till 12 bullar. Lägg dem på bakplåtspapper och jäs dem till dubbel storlek. Vispa upp ägget i en kopp. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i ca 8 minuter. Låt kallna under bakduk.
3. Riv mandelmassan grovt. Skär av ett lock på bullarna och gröp ur bullarna något. Blanda samman inkråmet med mandelmassan och mjölken till en fyllning och fördela den i urgröpningen. Vispa grädden och klicka eller spritsa den över fyllningen och lägg på locken. Pudra över florsocker.
Ät och njut!
Jag glömde ta kort på mina goda semlor, de försvann väldans snabbt... Men här är ett exempel på hur fina semlor man kan göra! |
Receptet kommer från recept.nu
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar