Första rätten ut på tema Italien är Penne all´arrabbiata, penne med het tomatsås. Enligt kokboken Viva Italia av Tomas Tengby och Ulrika Tengby Holm kommer denna rätt från regionen Lazio, i vilken bland annat huvudstaden Rom är belägen. Enligt författarna brukade rätten tidigare vanligtvis serveras med spaghetti men numera är det vanligare med penne.
Ordet arrabbiata betyder arg på italienska, och syftar till hettan i rätten som chilin ger.
Ordet arrabbiata betyder arg på italienska, och syftar till hettan i rätten som chilin ger.
Penne all´arrabbiata är en rätt som kräver få ingredienser, så den är perfekt om man vill laga något enkelt. Jag insåg vilken svennebanan jag är när jag lagade denna rätt idag. Har nämligen aldrig lagat mat med färsk chili i förut, och det var en upplevelse kan jag säga... Smakade på en bit chili med kärnor och allt när jag stod och hackade, tänkte att det kunde väl inte vara så starkt. Men ojojoj vad den brände till i munnen! Då var detta ändå bara en vanliga röd chili, inte en av de starkare sorterna som finns. Men det var en intressant upplevelse i alla fall, haha!
Denna pastarätt fick goda recensioner av mig själv och familjen. Mycket smak och chilin som gav lite hetta. Måste dock erkänna att jag faktiskt hade i en tärning grönsaksbuljong och en nypa socker i såsen för att framhäva smakerna bättre. Vill man kalla det fusk så är jag väl en fuskare då, men gott blev det! Jag serverade bladspenat fräst i lite olivolja, salt och peppar till, och det passade bra.
Och istället för att ha persilja på pastan så hade vi basilika, tror att det passar bättre än persilja. Jag älskar kombinationen av parmesanost, basilika och tomat, så för mig var denna rätt en höjdare! Tänk verkligen på att inte låta vitlöken steka med i oljan för länge, för om vitlöken blir bränd kan oljan ta smak av det och det blir inte gott.
Här är receptet, bon appetit!
Penne all´arrabbiata 4 personer
Ingredienser
1/2 färsk röd chilifrukt eller 1-2 små torkade peperoncino beroende på styrka
2 vitlöksklyftor
6 msk olivolja
500 g passerade tomater eller avrunna krossade tomater
400 g penne pasta
bladpersilja
pecorino- eller parmesanost, eller en blandning av båda
Tillagning
Kärna ur och hacka chilin. Fräs chili och vitlöksklyftorna, hela med skal på eller krossade och skalade, i olivolja i en medelvarm panna tills vitlöken precis börjar ta färg. Lyft ur och släng vitlöken. Tillsätt tomaterna och låt koka ca 15 minuter.
Koka pastan nästan färdig i saltat vatten. Häll av vattnet i ett durkslag. Lägg pastan i pannan, höj till hög temperatur, koka ihop under några minuter under omrörning. Servera genast med hackad persilja och nyriven parmesan, pecorino eller hälften av varje.
Receptet kommer från boken Viva Italia av Tomas Tengby och Ulrika Tengby Holm, Norstedts förlag, 2011.
Låter alldeles förträffligt! Älskar pasta i alla dess former, nästan.
SvaraRaderaFantastiskt gott var det, jag ser fram emot ännu mer god mat från världens alla hörn:)
SvaraRadera