fredag 10 februari 2012

Pannacotta

Idag har jag lagat en av mina absoluta favoritdesserter, den italienska gräddpuddingen pannacotta. Det är en dessert som är ganska enkel att göra, men den känns lyxig och är otroligt god! Passar lika bra till fredagsmyset som till finmiddagen. 

Ordet pannacotta är italienska och betyder kokt grädde. Det är en norditaliensk dessert som från början endast smaksattes med citronskal, men idag görs med många olika smaksättningar.   Ofta serveras pannacotta tillsammans med färska bär. 

Det finns som sagt många olika recept och smaksättningar på denna smarriga lilla sötsak, själv valde jag att smaksätta med vanilj. Självklart använde jag äkta vaniljstång, inget konstgjort vanillinsocker här inte! Vaniljsocker funkar om man inte har vaniljstång hemma, men allra godast och roligare tycker jag ändå att det är med riktig vaniljstång. 


Till min vaniljpannacotta serverade jag hallon, en himmelskt god smakkombination! Den söta, lena och gräddiga pannacottan med den mjuka smaken av vanilj mot de syrliga hallonen, kan inte bli godare. Enjoy!



Min supergoda pannacotta!


Pannacotta 

4-6 portioner
Tid: 15 min + 2 timmar för att stelna
Pannacottan kan göras 1-2 dagar innan servering,
täck då med plastfolie och låt stå i kylskåp.

Ingredienser:
5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
eller 1 tsk vaniljsocker
0.5 dl strösocker
3 st gelatinblad

Garnering:
Säsongens bär eller frukt

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i blöt.
Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull.
Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt puttra 1-2 minuter.

Ta av kastrullen från plattan, viktigt! (det får inte koka när du lägger i gelatinbladen för då skär det sig.) Lägg i gelatinbladen och rör om så att de löser sig.
Sila bort vaniljstången. Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen minst 2 timmar så att det stelnar.

Strö över bär eller frukt vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar