onsdag 4 april 2012

USA:s matkultur




USA:s matkultur

USA är ett ungt land som grundades 1776 då man utropade sin självständighet från Storbritannien. Dock hade den indianska ursprungsbefolkningen redan befolkat landet sedan lång tid tillbaka. Den amerikanska befolkningen idag utgörs främst av människor med europeiskt ursprung, men amerikaner med afrikanskt ursprung samt invånare med sydamerikanskt påbrå utgör ungefär tjugofem procent av den totala befolkningen. Även immigranter från andra delar av världen, speciellt Asien, har bosatt sig i landet. Denna otroliga blandning av nationaliteter och folkslag speglas i USA:s matkultur och har medfört att landet har ett av världens mest varierade kök. 


En del av den amerikanska matkulturen har utvecklats ur det indianska köket, och dels har kolonisatörer och immigranterna fört med sig sina matkulturer till landet och dessa har vävts samman och förändrats och skapat den matkultur som finns idag. Kolonisatörer och immigranter har även fört med sig helt nya ingredienser och matvanor från olika håll i världen. De flesta av de rätter som idag anses vara amerikanska har sitt ursprung i andra länder, men har amerikaniserats och integrerats i den inhemska matkulturen. Till exempel hamburgaren, som idag anses vara typisk amerikansk mat, har sitt ursprung först i Ryssland och sedan Tyskland och kom till New York på 1800-talet. Sedan dess har hamburgaren utvecklats till vad den är idag. Även av pizza, som ursprungligen kommer från Italien, har det skapats en egen amerikansk variant som är nästan helt olik den italienska originalversionen. Exempel på kök som amerikanarna speciellt har tagit till sina hjärtan är det italienska, mexikanska och kinesiska.


I och med att USA är ett så stort land är det regionala skillnaderna i matkulturen stora. I sydväst är spanska och mexikanska smaker populära, i Texas äter man gärna tex-mex och på östkusten förekommer en hel del fisk och skaldjur, speciellt hummer. I mellanvästern äts mycket nötkött och majs, medan kreolska, cajun, franska smaker och soul food är vanligt i den djupa södern. Soul food härstammar från de svarta afroamerikaner som skapat sitt eget lokala kök och majs är en huvudingrediens i maten. Exempel på soul food är cornbread, ett slags majsbröd, och grits, majs som mals och sedan kokas och serveras med salt, ost, bacon och smör. Stekt och friterad kyckling är också väldigt populärt inom soul food.  


En maträtt som är populär och finns på de flesta matbord i hela landet varje år är kalkon, som äts när amerikanerna firar Thanksgiving. Kalkonen serveras vanligtvis tillsammans med sås, fyllning och olika tillbehör som varierar över landet. Exempel på vanliga tillbehör är tranbärssås, sötpotatis, smör, grönsaker, sallader, pickles och olika sorters bröd. Till dessert vid Thanksgiving äter man ofta en traditionell pumpapaj med vispgrädde. 


Exempel på andra rätter som anses vara typiska för USA är hamburgare, coleslaw, steaks, club sandwich, pommes frites, hotdogs, panpizza, friterad kyckling, macaronies and cheese, äppelpaj eller såkallad american pie, donuts, och clamchowder, det vill säga musselsoppa med bacon och potatis. Även amerikanska frukostar är kända världen över för att innehålla godsaker som pannkakor eller våfflor tillsammans med lönnsirap, muffins, bagels och kakor. 


Mycket söta läskedrycker, exempelvis Coca Cola, är populära och dricks i stora mängder av många amerikaner. Det produceras även en del vin i landet, främst i Kalifornien, och Budweiser och Miller är kända amerikanska ölsorter.


Nuförtiden är det i USA som många nya mattrender skapas och förs vidare ut i världen, till exempel snabbmatstrenden. Den amerikanska snabbmatsindustrin är den största i världen, exempel på amerikanska snabbmatskedjor är McDonald's, Burger King, Kentucky Fried Chicken och Starbuck´s, som alla finns överallt i världen. Coca-Cola och McDonald's är de två mest kända varumärkena i världen, och är ett bevis på hur stor inverkan den amerikanska matindustrin har. USA är även en av världens största livsmedelsproducenter och det finns gott om odlingsbar jord och betesmarker. I och med att landet är så stort och geografin och klimatet variera odlas det många olika typer av grödor. Bland annat odlas det potatis, sockerbetor, sojabönor, vindruvor, jordnötter, citrusfrukter, ris och spannmål. USA är dessutom världens största producent av majs och den tredje största producenten av vete. Landet är också stora inom boskapsuppfödning och köttproduktion, främst när det gäller nötkött. 


http://www.foodetc.se/nordamerika.php
http://sv.wikipedia.org/wiki/USA#Mat

6 kommentarer: