En maträtt åtminstone jag förknippar starkt med USA och som är en av de första jag tänker på när man pratar om amerikansk mat är amerikanska pannkakor. De är tjockare och ofta mindre än de svenska pannkakorna som vi är vana vid. Den amerikanska varianten innehåller ofta bakpulver och ibland även filmjölk, och smeten är tjockare än vanlig svensk pannkaksmet. Bakpulvret gör att de jäser i stekpannan.
Det finns många olika recept och varianter på amerikanska pannkakor och jag vet inte om det finns något originalrecept. En variant förutom den vanliga som är lite rolig är bluberry pancakes, där man blandar ner blåbär i smeten.
De amerikanska pannkakorna är ganska maffiga och mer matiga än den svenska motsvarigheten. De är godast om de serveras precis nystekta, kalla blir de lite tråkiga. Jag gör hellre så att jag steker så många pannkakor jag vill ha och ställer in smeten som blir över i kylen övertäckt med plastfolie, så kan någon annan i familjen få nystekta pannkakor senare.
Ett tips är att inte steka i en för varm panna, medelvärme är lagom. Annars är det lätt att pannkakorna blir brända utanpå men inte helt klara inuti och blir lite degiga, eller att de blir torra och smakar bränt. Jag använde inte så mycket socker som det stod att det skulle vara i receptet, i och med att jag serverade pannkakorna med sirap så blir det tillräckligt sött ändå. Det går utmärkt att servera pannkakorna med vanlig ljus sirap om man inte vill ha eller inte fått tag i lönnsirap.
De här pannkakorna är superenkla att göra och passar bra till en lyxig frukost eller till mellanmål. Jag tycker att de är jättegoda och allra godast är att servera dem med sirap och hallon, färska eller frysta och tinade. Det är en riktigt smaskig kombination!
Amerikanska pannkakor 10-12 st
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk socker
1 st ägg
2,5 dl mjölk
2 msk smält smör + smör till stekning
Gör såhär:
Blanda ihop de torra ingredienserna till smeten. Vispa sedan i mjölk, smör och sist ägget.
Stek ca 10 cm stora pannkakor i lite smör i en stekpanna. När du ser bubblor på översidan av pannkakan är det dags att vända den.
Servera pannkakorna med färsk frukt eller bär, lönnsirap och eventuellt smör eller vispgrädde.
väldans goda!
SvaraRadera