tisdag 31 januari 2012

En värld av mat

Det är väldigt intressant hur mycket mer globaliserad världen har blivit idag jämfört med för 60 år sedan när min morfar växte upp. Morfar har berättat för mig att när han var barn tyckte han det var väldigt exotiskt, nytt och spännande med frukter som apelsiner, bananer och kokosnötter. Han brukade springa runt och leka i Göteborgs hamn, dit båtarna kom från fjärran länder med för den tiden exotiska varor.

Jag äter bananer och apelsiner varje dag, och tycker inte att det är något speciellt med det. Man tänker inte på att dessa frukter odlats på andra sidan jordklotet och att de egentligen inte hör hemma i ett kallt land som Sverige. Idag kan man få tag på de mest ovanliga råvarorna och ingredienserna i närmsta mataffär, så för oss blir det inte något spännande. Världen har på så sätt blivit mindre idag, det finns inga avstånd som är för stora längre. Vi reser jorden runt och för med oss nya influenser och smaker hem till Sverige.

Det är det här jag vill uppmärksamma med min blogg, att när det nu finns en hel värld av olika matkulturer inom räckhåll måste man också våga utforska dem! Därför är min tanke att jag ska skriva om matkulturen, laga mat och tipsa om recept från minst ett land på varje kontinent i världen, sedan fler om jag hinner. Jag ska prova råvaror och smaker som jag aldrig testat förut och hoppas hitta nya favoriträtter.

Jag tänkte börja med en liten mjukstart och utgå från det svenska köket, och sedan ska jag ge mig ut på en resa bland världens smaker!

1 kommentar:

  1. Du har rätt när det gäller att vi som är unga idag inte tänker på att en del av den mat vi äter, från början kommer från andra sidan jorden. Det ska bli riktigt spännande att följa din (snygga) blogg och få inpiration till att laga annorlunda mat från olika delar av världen :D

    SvaraRadera